orgel

Orgelbouw voor prestaties

Als u ooit in een kerk bent geweest en het orgel in actie hebt gehoord, dan weet u precies waar ik het over heb.

Het orgel is een van de oudste en meest populaire orgels. Het is ook een van de zeldzaamste. Een echte kenner van kerkmuziek weet dat een orgel als een kostbaar bezit is en niet iets dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Dus als het tijd is om een nieuw of zelfs een gebruikt orgel aan te schaffen, spelen er veel factoren een rol.

Allereerst is de kwaliteit van het muzikale materiaal. Hoe rijk en complex komt de muziek door de luidsprekers?

Het belangrijkste orgel in de meeste kerken is het orgel dat de bel heeft als het primaire geluid dat wordt uitgezonden door de klokkensectie. De reden? Sommige van de geluiden van de andere pijpen, het te koop aangeboden pijporgel genoemd, zijn elektronisch, geproduceerd door een aparte luidspreker in plaats van een akoestische orgelpijp.

Laten we nu eens kijken naar de vier belangrijkste orgels die in een typische kerkdienst worden aangetroffen: orgels aan de linkerkant (basdrum, toetsenborden / pedalen / toetsen), rechterkant (percussie-instrumenten, meestal de cimbalen) en de tegenorgels die zich onder of boven de voordeur. Jarenlang was het de handmatige console die werd gebruikt om de telefoonnummers te bellen, de diensten te bestellen (als het een gewone kerk was) en de geestelijkheid te bellen. Hoewel de meeste services tegenwoordig geavanceerder zijn met geautomatiseerde antwoordapparaten en voicemail, is de handmatige console nog steeds behoorlijk populair. Maar waarom is dit? Waarom heeft een handmatige console nog steeds zo veel voorkeur boven andere soorten orgel die te koop zijn? Het antwoord ligt in drie redenen: de geluidskwaliteit, de grootte en het onderhoud.

Een kerkorgel van normale grootte met een enkele orgelpijp in de open lucht heeft elke vier tot zes maanden onderhoud nodig. Dit valt mee, aangezien de meeste orgels ongeveer 100 pijpen hebben. Onderhoud omvat schoonmaken, smeren, controleren op lekken en schilderen van de binnenkant van de leidingen. Ook al wordt een openluchtorgel het vaakst uit de weg gehouden, in een openbare ruimte zoals een kerk kan het geluid van stromend water overweldigend zijn en wordt het dus via de gevel het heiligdom binnengebracht.

Met vinyl beklede buizen moeten om de drie tot zes maanden worden geverfd, deze zijn duurzaam en gaan langer mee dan normale emailcoatings.

Maar zelfs bij dit regelmatige onderhoud zal de vinylcoating na verloop van tijd enigszins dof worden, dit kan worden verholpen door de oppervlakken met speciale instrumenten te polijsten. Een regelmatige reiniging van de interne pijpen van uw orgel zal echter elke opeenhoping van minerale afzettingen elimineren (die anders de resonantie van de stemmen en het volume van uw orgel zouden beïnvloeden). Naarmate het aantal stemmen in het hoofdlichaam van uw orgel toeneemt, kan het zijn dat de pijpen zelf overvol en geblokkeerd raken. Dit is waar de console-orgelpijpen tot hun recht komen; deze worden gebruikt om een consistent volumeniveau te behouden door de stemmen soepel te laten stijgen en dalen.

Als u merkt dat uw orgel aan een van deze problemen lijdt, is het verstandig om te investeren in Stopwatch- of Disc 2-hardware. Met deze apparaten kunt u precies volgen hoe lang uw ensemble is gestopt en kunt u een strikte en eenvoudige stoplijst instellen, zodat geen enkel ensemble ooit twee keer dezelfde stopwatch of schijf bereikt. Op dezelfde manier kunt u ook een Stopwatch & Disc maken, waarmee u het vocale bereik kunt volgen, de gebruiker bepaalde stemmen kunt overslaan en de niveaus van hun stemmen kunt aanpassen in verschillende stadia van de uitvoering. Organisten die in deze hardwaretools hebben geïnvesteerd, zijn in staat om constante niveaus van variatie te behouden en altijd binnen hun gespecificeerde orgelstoplijst te blijven.

 

 

Klik om meer te lezen: hauptwerk