hauptwerk

Kerkorgel – Wat is het?

Kerkorgel – Wat is het? | Noorlander Orgels: Het kopen van kerkorgels kan tegenwoordig moeilijk zijn, omdat er veel merken en typen beschikbaar zijn. Dit komt door de toenemende populariteit van dit instrument bij de eredienst. Omdat het een veelgebruikt muziekinstrument is in kerken, willen veel mensen het nu leren bespelen.

Een elektrisch orgel, ook wel digitaal orgel genoemd, is een elektrisch toetsinstrument dat oorspronkelijk is afgeleid van het orgel, pijporgel en orkestorgel.

Oorspronkelijk bedoeld om het natuurlijke geluid of orkestgeluid te imiteren, is het geëvolueerd naar vele andere vormen van instrumenten: digitale kerkorgels, die pijporgels dupliceren en vaak voornamelijk worden gebruikt voor kerkconcerten; Digitale kerkorgels kunnen klanken hebben die lijken op orkestrale koperblazers of houtblazers, maar de meeste digitale piano’s hebben geen echte full-range keyboardmogelijkheden. De meeste digitale piano’s zijn beperkt tot een toetsenbordbereik dat beperkt is tot zestig toetsen. Bovendien hebben digitale orgels de mogelijkheid om rechtstreeks op een computer aan te sluiten via USB of seriële kabel.

Het toonwielorgel was een originele negentiende-eeuwse uitvinding. Het is uitgevonden door Louis Weber, die onderzoek en ontwikkeling deed voor NASA. Een toonwielorgel is in feite een elektronisch bediend toetsenbord waarop een aantal toetsenborden is aangesloten die verschillende octaafverdelingen van de toetsen produceren. Sommige toonwielen gebruikten additieve synthese, waarbij verschillende gesynthetiseerde tonen worden afgeleid van een enkele noot.

Gitaarakkoordorgels worden over het algemeen gebruikt voor solo-erediensten waarbij de begeleiding wordt gespeeld door een ander instrument, zoals een viool, altviool, cello, harp, enz.

Veel kerkorganisten geven er de voorkeur aan om een gitaarakkoordorgel te gebruiken in plaats van een standaardtoetsenbord vanwege het rijke geluid en het vermogen om een verscheidenheid aan instrumentale texturen en harmonieën te produceren. Het instrument kan noten en akkoorden spelen die een gewoon toetsenbord doet. Het verschilt voornamelijk in de manier waarop het zijn eigen kenmerkende geluid creëert.

Het console- of klavierorgel is eigenlijk ontwikkeld in de eerste helft van de twintigste eeuw. De ontwikkeling ervan werd gedreven door de wens om het geluid van een traditioneel orgel met elektronische middelen te reproduceren. De eerste modellen zijn ontworpen voor J.W. Bachs specificaties en moesten worden versterkt om voldoende geluid te produceren. Deze vroege modellen waren niet erg succesvol en werden grotendeels genegeerd door de kerkmuziekindustrie.

Hybride of pedaalorgel werd geïntroduceerd in het derde decennium van de twintigste eeuw. Hybride of pedaalorgels combineren de kenmerken van zowel staande instrumenten als orgels in het algemeen. Ze zijn doorgaans minder duur dan andere soorten kerkorgels. In de afgelopen jaren zijn er meer geavanceerde modellen gemaakt met behulp van computertechnologie.

 

 

Lees meer op deze webpagina: Noorlander Orgels